Error External Table Tuning Failed(-51) from HAL on CardExec INIT(5)

  • 0
  • 1
  • Question
  • Updated 3 years ago
  • Answered
Card  8900-G48X-xl failing with  "Error External Table Tuning Failed(-51) from HAL on CardExec INIT(5)."

I am running version 12.5.4.5 on the MSM (MSM-48C) so the card should be happy with it at least I believe that it should be.

I have swapped out the RAM (with known good) on the card with no change. 
Is this card just dead?
Photo of Michael Peel

Michael Peel

  • 130 Points 100 badge 2x thumb

Posted 3 years ago

  • 0
  • 1
Photo of André Herkenrath

André Herkenrath, Employee

  • 1,962 Points 1k badge 2x thumb
Swapping RAM can't be a solution, since the external table is TCAM. You should go to a newer EXOS version. 12.5 is really old. Search for the recommended EXOS in the GTAC knowledgebase - These guys know what the best version for your setup is...
Photo of Michael Peel

Michael Peel

  • 130 Points 100 badge 2x thumb
I know that the version that I have is really old but since the cards release notes say  12.4.1 (or later) Required. I would think that 12.5 would be enough to at least bring the card up. I will however go through the GTAC knowledge base to see if there is a newer version that recommended for this card.
Photo of Drew C.

Drew C., Community Manager

  • 40,238 Points 20k badge 2x thumb
The specific GTAC Article on this subject is this one:  What Is The Recommended Release of EXOS For My Platform?
Which will send you here:  Release Recommendations by Platform
Looking ahead from the version listed there lands us at latest patch recommendation of EXOS v15.6.4.2-patch1-7.

I do see one occurrence of error in our internal bug tracker on a 12.5.x version, listed as "Unable to Reproduce."  Generally speaking, this would be an indication of hardware failure, though it may be worth a shot to upgrade if you can.
Be careful to not void your warranty by tinkering with the components on the board, even if it is just RAM ;)
Photo of Patrick Voss

Patrick Voss, Alum

  • 11,594 Points 10k badge 2x thumb
Is there a reason why you replaced the RAM? Typically this does not need to be done. Have you tried putting in the original RAM and see if the behavior changes?
Photo of Michael Peel

Michael Peel

  • 130 Points 100 badge 2x thumb
Replaced the RAM per my Boss telling me to try it since I was getting this error with it. The Original RAM is back in with no change. I did notice that while the card is loading if I show the slot the download % will cycle about 5 times from 50 - 100 until the card goes to a failed status.
Photo of Derek Bird

Derek Bird, Employee

  • 576 Points 500 badge 2x thumb
Have you tried running diags on that MSM?
Photo of Michael Peel

Michael Peel

  • 130 Points 100 badge 2x thumb
Extended Diags on the MSM past with flying colors.
Photo of Derek Bird

Derek Bird, Employee

  • 576 Points 500 badge 2x thumb
Hmm.  Unfortunately, that's no guarantee there isn't a HW failure.  The diagnostics code has improved with later and later versions of EXOS.

As Drew mentioned, there is one occurrence of this error in our internal bug tracker on a 12.5.x version, and this does smell like a HW failure...but it might be worth it to move to EXOS v15.6.4.2-patch1-7 to see if the error recurs/newer diagnostics code can pick up a failure.