Guest Wireless Network

  • 0
  • 1
  • Problem
  • Updated 1 year ago
  • Not a Problem
Setting up a guest wireless network using AP-7522 WiNG Express access points.  I created vlan 2 for this and am using DHCP on the VC for this vlan.  When I am in range of the VC it works flawlessly however when I try to connect to it when near another access point on the network I can see the SSID however it never gets an IP address.  Any ideas of what to try next to get the other access point to use the DHCP server on the VC.They are all adopted under the VC.  Thanks for any help!
Photo of Jim Aikey

Jim Aikey

  • 80 Points 75 badge 2x thumb

Posted 1 year ago

  • 0
  • 1
Photo of Shay Weir

Shay Weir

  • 1,648 Points 1k badge 2x thumb
Did you try to use an "ip helper" on the vlan default gateway?
Photo of Shay Weir

Shay Weir

  • 1,648 Points 1k badge 2x thumb
On the Cisco default gateway (usually ends in a .254 IP address) ) is where the VLAN is defined (VLAN2) has been assigned an IP address.  In that definition,>#interface vlan 2,  add the line "ip helper-address (DHCP server scope location)"
Photo of Andy Holden

Andy Holden, Employee

  • 1,462 Points 1k badge 2x thumb

Since the VC is hosting the DHCP server, does the wired network also support that DHCP scope


If not configure the network to be aware of the new subnet

Photo of Jeremy

Jeremy, Embassador

  • 9,788 Points 5k badge 2x thumb
If you are working on the AP when you are in close proximity, then you move further away and it stops working, sounds like a signal issue.  Have you checked the SNR, noise floor, co-channel interference etc... Are you doing any sort of band steering?  If so, is the 5 Ghz signal too weak? 
Photo of Jim Aikey

Jim Aikey

  • 80 Points 75 badge 2x thumb
I'm by no means an expert on IP.  Shay, where would I look for an "IP helper"?  Andy, I created the VLAN2 on the other cisco switches on the network but I saw nowhere to configure the new subnet DHCP scope on the switches.  Jeremy, it's not a signal issue as I can connect to the wireless network on VLAN1 that is using the DHCP server on our active directory server. The problem is when I am within the range of another access point that isn't the VC.
Photo of Christoph S.

Christoph S., Employee

  • 2,764 Points 2k badge 2x thumb
Hello Jim,

When you created VLAN 2 did you configure the ge1 port as trunk and allowed vlan 2 on said port? The same should be done on the switch ports the APs are connected to. 

Thank you,

Chris
(Edited)
Photo of Brandon Clay

Brandon Clay, Escalation Support Engineer

  • 13,244 Points 10k badge 2x thumb
I agree with what has been said, it sounds like a connectivity issue on the wired side back to the VC. I'd make sure that the VLAN exists everywhere it should (on the wired side) and the non-VC AP has its port configured as a trunk with VLAN 2 allowed.

A quick check would be to see if the switch port facing the non-VC AP has an FDB/MAC-table entry for the AP in VLAN 2.
(Edited)
Photo of Shay Weir

Shay Weir

  • 1,648 Points 1k badge 2x thumb
Trunk vs access port depends on the switch you are connecting to.  Be sure that the AP ge1 port and switch port match the one used.  If you use an allowed statement on one, be sure to use on the other.