High CPU utilization wanring due to cli process in BD Switch

  • 0
  • 1
  • Problem
  • Updated 3 years ago
  • Solved
07/06/2015 02:23:31.40 <Warn:EPM.cpu> MSM-A: CPU utilization monitor: process cli consumes 68 %% CPU

Can someone help here to solve this problem or any short command ..

i had checked TOP command also but not able to see any process going above 2% at present ..

Regards,
Narender
Photo of Narender kumar

Narender kumar

  • 430 Points 250 badge 2x thumb

Posted 3 years ago

  • 0
  • 1
Photo of Kawawa

Kawawa, GTAC

  • 3,160 Points 3k badge 2x thumb
What version of XOS are you running and are you connecting to the Switch via the web console?
Photo of Narender kumar

Narender kumar

  • 430 Points 250 badge 2x thumb
Current version is 12.5 but we can not upgrade as I/O Card are G48Ta..
 we always connect switch through Telnet of Management port or some L3 port ..
(Edited)
Photo of Kawawa

Kawawa, GTAC

  • 3,160 Points 3k badge 2x thumb
It really depends on what you're doing on the switch.  Notable CPU load is expected when running some command outputs like show tech or even some debug commands.  You can check the output of the top command to see what processes are consuming the largest amount of CPU resources.  You can also run the show cpu-monitoring to see CPU utilization from the last 1 hour.

When some processes like bcmRX, bcmTX are using up your processing resources, it could point to packets being forwarded via the CPU as opposed to being forwarded through the ASICs.  You can check this by observing your L2Stats and IPStats.  Just make sure you've cleared the counters before starting your observation window.
Photo of PARTHIBAN CHINNAYA

PARTHIBAN CHINNAYA, Alum

  • 4,362 Points 4k badge 2x thumb
This should be an expected behaviour if you are executing 'show tech ' or show vlan info
When you running other. Show commands do you see cli process spike ?
Photo of Narender kumar

Narender kumar

  • 430 Points 250 badge 2x thumb
Hi ,

Yes CLI Process can increasing utilization when we are using Show tech but 
 due to same CPU utilization can touch 67% , i am not confident .

Can we check how to find  issue of High Utilization ...
Photo of Brandon Clay

Brandon Clay, Escalation Support Engineer

  • 13,086 Points 10k badge 2x thumb
Hi Narender,

High CPU utilization from the CLI process is expected when running a show tech. This produces a large amount of text output, which is CPU intensive. If this is only occurring while running show tech, this would be expected behavior.

-Brandon