How could "configure ospf vlan Vxxx priority 0" strings automatically appear in BD or X8 configuration?

  • 0
  • 1
  • Question
  • Updated 2 years ago
  • Answered
Hello, everybody!

I've noticed a strange issue:


Strings like this:

configure ospf vlan V251 priority 0
configure ospf vlan V3000 priority 0

appeared in my BD8806 and X8 confs.

I do not use any dynamic routing protocols and I've never configured ospf here.

Could you please explain this?

There are MLAG, VRRP and inter-vlan routing for all vlans on my switches.

Many thanks in advance,

Ilya
Photo of Ilya Semenov

Ilya Semenov

  • 4,610 Points 4k badge 2x thumb

Posted 2 years ago

  • 0
  • 1
Photo of Alexandr P

Alexandr P, Embassador

  • 12,768 Points 10k badge 2x thumb
Hello, Ilya!

When you configure priority by your hands - default priority is 1 (till 255).
Priority 0 mean that the router is the router isnever selected as the designated router or backup designated router.

Thank you!
Photo of Ilya Semenov

Ilya Semenov

  • 4,610 Points 4k badge 2x thumb
Александр, спасибо!

Но откуда оно само-то появляется? При том, для разных виланов - для каких-то есть, для каких-то - нет. Не могу закономерность понять.
Photo of Alexandr P

Alexandr P, Embassador

  • 12,768 Points 10k badge 2x thumb
Ilya!

I think employee guys can tell you about why on some vlans this appear, on other - not.

But they can't understand russian language to give you an answer )))

Thank you!
(Edited)
Photo of Parthiban V

Parthiban V, Employee

  • 618 Points 500 badge 2x thumb
Hi Ilya,
   Execute "show configuration ospf" and check if the vlan has been added to ospf (like mentioned below). 

"configure ospf add vlan v251 area x.x.x.x" . 

For switches with "Advance Edge" license the default priority for OSPF interface is "0". Once you add any vlan to ospf you can see the CLI what you have mentioned.

configure ospf vlan V251 priority 0

Thanks,
Parthiban.V
Photo of Ilya Semenov

Ilya Semenov

  • 4,610 Points 4k badge 2x thumb
Hello, Parthiban,

I insist, no one has added any ospf configs. These settings have appeared by itself!
Photo of Grosjean, Stephane

Grosjean, Stephane, Employee

  • 13,676 Points 10k badge 2x thumb
I guess you are running advanced edge license. This is a default config for it, as you can't have a different priority in that license.

It's common to see it. Did you reboot/upgrade lately?
Photo of Ilya Semenov

Ilya Semenov

  • 4,610 Points 4k badge 2x thumb
Hello,

yes, you are right. A couple of months ago I've upgraded all the chassis to 16.2...