LAG X690 between SFP and UTP

  • 0
  • 2
  • Question
  • Updated 4 months ago
  • Answered
Hello i have a Stack between two switch model X690 one of then 10G fiber an other of copper switch. But when i make a lag show the following error. It is possible to make a lag between 10G copper +10 G fibber?

=========================

XXXXXXXXX # show ports 1:48,3:48 configuration no-refresh
Port Configuration
Port     Virtual    Port  Link  Auto   Speed      Duplex   Flow  Load   Media
         router     State State Neg  Cfg Actual Cfg Actual Cntrl Master Pri Red
================================================================================
1:48     VR-Default E       R   OFF 10000       FULL                    NONE        
3:48     VR-Default E       A    ON 10000 10000 FULL FULL    SYM  3:48  UTP         
================================================================================

XXXXXXXX# configure sharing 3:48 add ports 1:48

Error: Member Port 1:48 has Auto Negotiation Off while Master Port has Auto Negotiation On

Configuration failed on backup Node, command execution aborted!

===================================================


Photo of Elena Madrigal

Elena Madrigal

  • 494 Points 250 badge 2x thumb

Posted 4 months ago

  • 0
  • 2
Photo of Nick Yakimenko

Nick Yakimenko

  • 2,404 Points 2k badge 2x thumb
try to enable autonegotiation on 1:48
Photo of Steven Lin

Steven Lin, Employee

  • 2,260 Points 2k badge 2x thumb
EXOS support mix fiber and UTP port in the same sharing group when the port speed and duplex same. 
Photo of Steven Lin

Steven Lin, Employee

  • 2,260 Points 2k badge 2x thumb
Sorry for provide inaccurate answer, I will try to update below article.
https://gtacknowledge.extremenetworks.com/articles/Q_A/Is-it-possible-to-create-a-LAG-with-a-combina...
The error indicates that one link has auto negotiation on, the other off. Tun on auto negotiation on on both 10Gbit links.
Photo of Elena Madrigal

Elena Madrigal

  • 494 Points 250 badge 2x thumb
Hello i cant change the auto neg in 1:48, Is the first that i have tried ...
======================
********** # configure ports 1:48 auto on speed 10000 duplex full
Error: Auto negotiation is not supported on port 1:48 at 10G speed

Configuration failed on backup Node, command execution aborted!
*********
Also i have a LAG between to 10G UTP ports and works perfect, only fails when i add to the sharing group the 10G fiber port.
(Edited)
Photo of Steven Lin

Steven Lin, Employee

  • 2,260 Points 2k badge 2x thumb
Is there any 1G SFP had been installed on the switch?
Photo of Elena Madrigal

Elena Madrigal

  • 494 Points 250 badge 2x thumb
No steven All sfp are 10Gb . Why ?

Port Configuration
Port     Virtual    Port  Link  Auto   Speed      Duplex   Flow  Load   Media
         router     State State Neg  Cfg Actual Cfg Actual Cntrl Master Pri Red
================================================================================
1:1      VR-Default E       R   OFF 10000       FULL                    SF+_SR      
1:2      VR-Default E       R   OFF 10000       FULL                    SF+_SR      
1:3      VR-Default E       R   OFF 10000       FULL                    SF+_SR      
1:4      VR-Default E       R   OFF 10000       FULL                    SF+_SR      
1:5      VR-Default E       R   OFF 10000       FULL                    SF+_SR      
1:6      VR-Default E       R   OFF 10000       FULL                    SF+_SR      
1:7      VR-Default E       R   OFF 10000       FULL                    NONE        
1:8      VR-Default E       R   OFF 10000       FULL                    SF+_SR 
Photo of EtherMAN

EtherMAN, Embassador

  • 6,466 Points 5k badge 2x thumb
No ten gig, 40 gig, or 100 gig interface should have auto negotiation on... Standard is off   You should set them both to off not on .. this will allow your lag to complete. 
Photo of Elena Madrigal

Elena Madrigal

  • 494 Points 250 badge 2x thumb
Hello i also tried to setup 3:48 to auto OFF but it not supported  the following error says:
==============
XXXXXXX # configure ports 3:48 auto off speed 10000 duplex full
Error: Auto negotiation off is not supported on port 3:48 at 10 Gbps speed.
Configuration failed on backup Node, command execution aborted!
* XXXXXX #
Photo of Elena Madrigal

Elena Madrigal

  • 494 Points 250 badge 2x thumb
Anybody know if its possible to make a LAG betweem 10g fiber and 10g copper? or could be a bug.?
Photo of Elena Madrigal

Elena Madrigal

  • 494 Points 250 badge 2x thumb
GTAC solution
After looking into this i have found that it is not possible to create a lag with mixed UTP and fiber ports.

Auto-negotiation is mandatory for 10GbBase-T according to the 802.3 standard, while it’s not possible on fiber due to the possible different wavelengths of light and different signal timing in the various types of transceivers.

Unfortunately there is no way around this.
===================================

It not possible by the moment