Latest version virtual EXOS 22.1.1.5 fro GNS3 loose configuration every reload of the switch

  • 0
  • 1
  • Problem
  • Updated 2 years ago
  • Solved
I've imported the new template of the latest relase of Virtual EXOS for GNS3

but after I configure the virtual switch, if I reboot it, the configuration made is completly lost and restart the initial configuration wizard every time.
This doesn't happen with the old version that mantain correctly the configuration across a reload of the switch:
Photo of Antonio Opromolla

Antonio Opromolla

  • 2,126 Points 2k badge 2x thumb

Posted 2 years ago

  • 0
  • 1
Photo of Grosjean, Stephane

Grosjean, Stephane, Employee

  • 12,764 Points 10k badge 2x thumb
Hi,

I have no experience with GNS3, but the 22.1 VM has a new kernel and I found out that with Virtual Box, you cannot go back to a previous release (this is only true for VM). Also, the vNIC working are different. So I guess you'll need to tweak the config for GNS3.
Photo of Brandon Clay

Brandon Clay, Escalation Support Engineer

  • 13,096 Points 10k badge 2x thumb
Hi Antonio,

What version of GNS3 are you running?
Photo of Antonio Opromolla

Antonio Opromolla

  • 2,126 Points 2k badge 2x thumb
Hi Brandon,
my GSN3 VM version is:

and my GSN3 client is the same version:


I've got the problem only with the latest EXOS version, instead the previous version is working perfectly.
Photo of Stephen Williams

Stephen Williams, Employee

  • 8,908 Points 5k badge 2x thumb
Antonio,

Are you saving the configuration on the switch and in the GNS3 project.  If you save the configuration it will work after a reboot.  In my GNS3 I'm seeing the same results on both Versions.
Photo of Antonio Opromolla

Antonio Opromolla

  • 2,126 Points 2k badge 2x thumb
Hi Stephen, 
I save the configuration on the switch before the reboot and when I reboot the switch, it has no configuration and restart form the beginning the initial configuration wizard.
This problem is present only with the latest release, instead with the previous one I don't have problems and the configurations are saved correctly and persist after the reboot of the switch.
I've also tried to delete the new template and reinstall it from scratch, and to create new projects, but is always the same.
Photo of Antonio Opromolla

Antonio Opromolla

  • 2,126 Points 2k badge 2x thumb
I've made a new test on another pc with the same GNS3 release and on this the switch configuration persists across a device reboot...
So the problem is probally due to a GNS3 problem on the other pc...
I'll investigate it..
Photo of Antonio Opromolla

Antonio Opromolla

  • 2,126 Points 2k badge 2x thumb
I've found the bug of the new exos vm! When enable all the feature with the trial license command (debug epm enable trial-license) the switch doesn't work correctly after the reboot.
This doesn't happen with the previous version of exos vm.
The problem is the same in all the computers where I've made the test.
(Edited)