Surface Pro 4 connected but no traffic

  • 0
  • 1
  • Problem
  • Updated 1 year ago
  • Solved
We have a new deployment of Surface Pro 4s, running Windows 10 1607 with the Marvel AVASTAR driver version is 15.68.9040.67, we have a mix of 3710 and 3825 APs running 10.21.04. We're seeing a problem where a student's device will remain associated to the network, but loses IP connectivity. Annoyingly it fixes itself after 5-10 minutes so I haven't been able to get a good look at the problem. I'm trying to get a capture with netsh trace but what other troubleshooting commands should I be trying?
Photo of James A

James A, Embassador

  • 7,338 Points 5k badge 2x thumb

Posted 1 year ago

  • 0
  • 1
Photo of Umut Aydin

Umut Aydin, Escalation Support Engineer

  • 2,300 Points 2k badge 2x thumb
Surface devices had some problem to renew it's IP in the past.
Look if they are working better wit a static IP.
Or you can increase the lease time ans look if it's getting better.

You can gather wireless and wired trace (eth0 port of the AP -  for dhcp exchange ) over the remote capturing feature of the AP.
You need to know if the issue happens on radio 1 or radio 2 only and if only a certain ssid ids affected?!

https://gtacknowledge.extremenetworks.com/articles/How_To/Using-Real-Capture-to-capture-wireless-tra...

Regards
Umut
Photo of James A

James A, Embassador

  • 7,338 Points 5k badge 2x thumb
To follow up, the netsh trace showed wifi packets being received by the laptop, but it wasn't sending any unicast packets out (there were some multicast packets sent). So it's very strange, and I've sent it on to Microsoft to see what they say.
Photo of Doug Hyde

Doug Hyde, Technical Support Manager

  • 20,606 Points 20k badge 2x thumb
Hello James, do you get anything back from MS on this? It would be interesting to know the outcome. 
Photo of James A

James A, Embassador

  • 7,338 Points 5k badge 2x thumb
The local MS Surface guy said to file a support ticket with MS support, which we haven't done. Instead we just swapped out the laptop with a fresh one and the user has reported it's been working fine since. So our working theory is it's a hardware problem with that particular device.
Photo of Doug Hyde

Doug Hyde, Technical Support Manager

  • 20,606 Points 20k badge 2x thumb
Thanks for the follow-up James, it's appreciated. 
Photo of James A

James A, Embassador

  • 7,338 Points 5k badge 2x thumb
Hmm, apparently this is happening to other laptops too, and more frequently than I had heard. I got another trace where unicast out wasn't working. A first thought was perhaps a firewall profile was applied, but it doesn't seem like it's the case so now I'm opening a case with Microsoft.