VLAN Default cannot see other switch VLAN Default!!

  • 0
  • 1
  • Problem
  • Updated 9 months ago
  • Solved
Our client has existing distribution HP switch which is just layer2 switch has a configuration in VLAN Default 192.168.123.10/24 for the managing of their switch.

We are implementing new core switch x670 which I configured our VLAN default to 192.168.122.1 and has a VLAN 123 which is 192.168.123.1

Our gateway/router is 192.168.3.254

Problem:
Laptop from HP switch can ping the core and router, but laptop from core cannot ping the HP switch default IP and laptop IP.

How to resolve this?
Is there any configuration need?
I will try tomorrow traceroute and arp from core to hp switch.

Thanks and Best Regards,
Gerald
Photo of Resolut1on

Resolut1on

  • 836 Points 500 badge 2x thumb
  • frustrated

Posted 9 months ago

  • 0
  • 1
Photo of Hagemann, Olaf

Hagemann, Olaf, Employee

  • 1,306 Points 1k badge 2x thumb
Sounds like a missing default gateway.
Photo of Resolut1on

Resolut1on

  • 836 Points 500 badge 2x thumb
Hi Sir,
Thank you for the reply.

Our client HP distribution switch has configured default vlan. I will add default gateway right?and the IP is the 192.168.122.1?

Is it okay to put default gateway to layer2 distribution switch?
Or I will create another vlan on distribution and add the IP of core 192.168.122.1 on distribution?

Thanks,
Gerald
Photo of Resolut1on

Resolut1on

  • 836 Points 500 badge 2x thumb
Hi Hagemann,

Thanks for your reply.

You are correct. missing gateway IP address is the solution.

I already PING all VLANs when configured the gateway.

Thanks,
Gerald Sazon
Photo of David Choi

David Choi, Employee

  • 1,966 Points 1k badge 2x thumb
Hi Gerald,

Like as Hagemann already mentioned, it looks like this is a problem of default gateway or routing.
But more detail information regarding the topology and your test is required to understand the issue exactly.

For example.
  • How are the switches / router / laptops connected each other (e.g. port / vlan information)
  • How are the switches / router / laptops configured (e.g. IP address and gateway)
Photo of Resolut1on

Resolut1on

  • 836 Points 500 badge 2x thumb
Hi David, Hi Hagemann,

Thanks for your reply.

You are correct. missing gateway IP address is the solution.

I already PING all VLANs when configured the gateway.

Thanks,
Gerald Sazon
Photo of David Choi

David Choi, Employee

  • 1,966 Points 1k badge 2x thumb
Hi Newbie,

Thanks for letting us that and I'm happy to hear that.

Regards.