x440G2 DHCP DNS option

  • 0
  • 1
  • Problem
  • Updated 1 year ago
  • Solved
Hi

I'm having a problem with the DHCP on a X440G2.

I have a small site where I normally have used a x250e with out any problem.

But now I have installed a X440G2, and my computers get the gateway as DNS server instead of what I have configured in dhcp-options dns-server primary.

I have tried these 2 firmware
21.1.1.4                                             
22.1.1.5      
But have the same problem on them both.

Have anyone else had the same problem?

Thomas
Photo of Thomas Handberg

Thomas Handberg

  • 112 Points 100 badge 2x thumb

Posted 1 year ago

  • 0
  • 1
Photo of Patrick Voss

Patrick Voss, Employee

  • 11,474 Points 10k badge 2x thumb
Hello Thomas,

Can you provide us with your configuration? Is the x440g2 running on a patched version of these images?
Photo of Thomas Handberg

Thomas Handberg

  • 112 Points 100 badge 2x thumb
Hi Patrick

21.1.1.4 is patch 4

My conf
#
# Module vlan configuration.
#
configure vlan default delete ports all
configure vr VR-Default delete ports 1:1-28
configure vr VR-Default add ports 1:1-28
configure vlan default delete ports 1:1-28
create vlan "AR"
configure vlan AR tag 200
create vlan "TX"
configure vlan TX tag 2222
configure vlan AR add ports 1:24 tagged  
configure vlan TX add ports 1:1-20 untagged  
configure vlan AR ipaddress 172.16.16.12 255.255.255.248
enable ipforwarding vlan AR
configure vlan TX ipaddress 10.21.192.4 255.255.252.0
enable ipforwarding vlan TX

#
# Module rtmgr configuration.
#
configure iproute add default 172.16.16.9

#
# Module netTools configuration.
#
configure vlan TX dhcp-address-range 10.21.192.15 - 10.21.192.25
configure vlan TX dhcp-options default-gateway 10.21.192.4
configure vlan TX dhcp-options dns-server 10.10.10.135
enable dhcp ports 1:1-20 vlan TX
Photo of Patrick Voss

Patrick Voss, Employee

  • 11,474 Points 10k badge 2x thumb
For clarification, all the devices on ports 1:1-20 are receiving the 10.21.192.4 address as the default gateway and the dns server?

Also, for 21.1.1.4 there are two patches as of now 1-2 and 1-5. Are either of these showing when you do a "show switch"?
Photo of Thomas Handberg

Thomas Handberg

  • 112 Points 100 badge 2x thumb
Sorry i'm using the 1-5 patch
Primary ver:      21.1.1.4                                                              
patch1-5
Secondary ver:    22.1.1.5                                             

I have tried different ports with same result 
    Physical Address. . . . . . . . . : 2C-41-38-12-2B-E0   
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.21.192.15(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.252.0
   Lease Obtained. . . . . . . . . . : 20. februar 2017 17:09:09
   Lease Expires . . . . . . . . . . : 20. februar 2017 19:09:09
   Default Gateway . . . . . . . . . : 10.21.192.4
   DHCP Server . . . . . . . . . . . : 10.21.192.4
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 10.21.192.4
Photo of Thomas Handberg

Thomas Handberg

  • 112 Points 100 badge 2x thumb
Slot-1 Stack.7 # sh dhcp-server VLAN "TX":
    DHCP Address Range   : 10.21.192.15->10.21.192.25
    Netlogin Lease Timer : Not configured (Default = 10 seconds)
    DHCP Lease Timer     : Not configured (Default = 7200 seconds)
    Default Gateway      : 10.21.192.4
    Primary DNS Server   : 10.10.10.135
    Ports DHCP Enabled   : 1:1-20

    ===========================================================================
    IP                MAC                 State      Lease Time Left
    ===========================================================================
       10.21.192.15   2c:41:38:12:2b:e0   Assigned   0001:57:40
Photo of Thomas Handberg

Thomas Handberg

  • 112 Points 100 badge 2x thumb
Talked to support and the problem is fixed with image 21.1.3.7 
And should also be fixed in 22.2 when that is being released.
Photo of Johann Smith

Johann Smith

  • 170 Points 100 badge 2x thumb
Dear Thomas, we had similar issues on a x460G2, this is the config that finally worked for us;


configure vlan vlanName dhcp-address-range 10.10.10.2 - 10.10.10.254

configure vlan vlanName dhcp-lease-timer 3600

configure vlan vlanName dhcp-options default-gateway 10.10.10.1

configure vlan vlanName dhcp-options dns-server 8.8.8.8

enable dhcp ports portNumbers vlan vlanName

configure vlan vlanName dhcp-option code 15 string "internal.domain.com"

configure vlan vlanName dhcp-option code 119 string "internal.domain.com internal02.domain.com internal03.domain.com"

# alternative in HEX for code 15

configure vlan vlanName dhcp-option code 15 hex 69:6e:74:65:72:6e:61:6c:2e:64:6f:6d:61:69:6e:2e:63:6f:6d

And yes we did have code 15 in string and in hex before it finally worked

Hope this gives some guidance.

Regards,
Johann