ZTP+ good feature but unusable in real

  • 0
  • 3
  • Problem
  • Updated 5 days ago
  • In Progress
I'm currently running XMC / Netsight 8.1.2.59 or newer and like to use ZTP+
I like this feature, because I only need to connect switches to the network and they got at least a firmware update to the lastest version I want to use.
But it's unusable with the XOS Version on X440G2 shipped from Extreme.
If ZTP+ isn't able to update cloud connector to lastest version (which is on XMC Server) und than starting again, this feature is unusable.
On X450G2 Switches it is working...
Photo of Peter

Peter

  • 926 Points 500 badge 2x thumb

Posted 2 weeks ago

  • 0
  • 3
Photo of Doug Hyde

Doug Hyde, Technical Support Manager

  • 20,394 Points 20k badge 2x thumb
Peter,  you should open a ticket with the GTAC so we can look into this issue for you. 

https://gtacknowledge.extremenetworks.com/articles/How_To/How-to-contact-Extreme-Networks-Global-Tec...
Photo of Chad

Chad

  • 150 Points 100 badge 2x thumb

Peter, help me out lol :) I have open tickets on ZTP+ not working right for me for weeks. It has potential once it works. I think it also needs to be updated with Fabric attach capabilities.


Thanks,

Photo of Grosjean, Stephane

Grosjean, Stephane, Employee

  • 12,764 Points 10k badge 2x thumb
Peter, this should work with x440G2 or anything with 21.1+. It's necessary to have CC 3.0 latest in XMC (not 1.1 latest) to use further features of ZTP+ with XMC. Maybe this is your issue?
The upgrade process can be a bit long, and yes, I agree it's lacking at the moment status information: but this is coming.
Do you see the error message in the logs? Which one is it? What is your reference image?
Photo of Peter

Peter

  • 926 Points 500 badge 2x thumb
I have cloud connector 3.0.34.54 on XMC Server. I've added older cloud connectors too, maybe for stepwise upgrading --> no help...In Discovery tab I see message "connector to old, please update"I tried to update the cloud connector manually, but after that ZTP+ only does a bit of configuration and don't update XOS to 22.5 (which is on server)...With X450G2 it is working...X460G2 I will test next week...
Photo of Peter

Peter

  • 926 Points 500 badge 2x thumb
btw. default XOS on x440g2 was 21.1.3.7
Photo of Grosjean, Stephane

Grosjean, Stephane, Employee

  • 12,764 Points 10k badge 2x thumb
If you plan to use 22.5, upgrade XMC to 8.1.3 minimum.
Photo of Peter

Peter

  • 926 Points 500 badge 2x thumb
do not help... testet yesterday...
Photo of Teodor Fuica

Teodor Fuica

  • 98 Points 75 badge 2x thumb
Hello all,

i can confirm what Peter was saying in this matter. The same happened to me with new shiny x460-G2 series.

The EXOS from factory was 21.1.3b7 and i've also added the latest cloud connector (summitX-cloud_connector-3.0.34.54.xmod) on the  XMC (version 8.1.3.65).

I've got the same message "connector to old, please update"...


Regards,

Teodor
Photo of Grosjean, Stephane

Grosjean, Stephane, Employee

  • 12,764 Points 10k badge 2x thumb
To be sure:- is an image marked as reference image in XMC?- did you upload EXOS and CC to XMC with the same protocol? (ie: tftp both, scp both...)?
Photo of Peter

Peter

  • 926 Points 500 badge 2x thumb
yes I used alway tftp... but in my eyes... the protocol is unimportant, because it's the same directory... uploading with different protocols takes no effect... you see files (images) only one time
Photo of Grosjean, Stephane

Grosjean, Stephane, Employee

  • 12,764 Points 10k badge 2x thumb
Hi, this is not the same directory if you choose different protocol and that can be an issue.
Photo of Peter

Peter

  • 926 Points 500 badge 2x thumb
it is same directory... I've changed all to /tftpboot/firmware/images...default path for scp & ftp makes no sense, because you can't access a file in /root/ when netsight is running not under root ...
Photo of Pala, Zdenek

Pala, Zdenek, Employee

  • 8,760 Points 5k badge 2x thumb
Hi Peter.

using the same directory for TFTP and SCP can create issues. In reality the XMC does see the file twice. I recommend to use different directory and different user account. You can configure what user and what path will be used for SCP.
Photo of Grosjean, Stephane

Grosjean, Stephane, Employee

  • 12,764 Points 10k badge 2x thumb
Please, work with GTAC to find the root cause of this.
Still, I'm interested in having the feedback on my last questions (@Peter: any chance that the x450G2 have a different profile than the x440G2?). And to help troubleshoot, also for GTAC, can you enable ZTP+ and InvMgr diagnostics and grab server.log ?
Photo of Peter

Peter

  • 916 Points 500 badge 2x thumb
now tested with X460G2...same issue

}2018-07-16 13:40:39,508 INFO [com.enterasys.netsight.server.webapps.monitor.ezConfig.ZtpPlusDeviceDispatcher] doConnectPut : ****N-*****
2018-07-16 13:40:39,512 DEBUG [com.enterasys.netsight.server.webapps.monitor.ezConfig.MsgDispatcher] CONNECT REQUEST: ****N-***** : 172.31.226.15 : {
"apPropertyBlock" : {
"bpWiredMacaddr" : "00:04:96:**:**:**",
"ruModel" : "X460G2-48t-10G4",
"ruSerialNumber" : "****N-*****",
"ruSwVersion" : "21.1.3.7"
},
"deviceInfo" : {
"firmwareRevision" : "21.1.3.7",
"macAddr" : "00:04:96:**:**:**",
"operatingSystem" : "ExtremeXOS",
"serialNumber" : "****N-*****",
"sysContact" : "support@extremenetworks.com, +1 888 257 3000",
"sysDescr" : "ExtremeXOS (X460G2-48t-10G4) version 21.1.3.7 21.1.3.7 by release-manager on Mon Jan 30 10:47:48 EST 2017",
"sysName" : "X460G2-48t-10G4",
"sysObjectID" : "1.3.6.1.4.1.1916.2.200",
"mgmtIpAddr" : null,
"mgmtPort" : null,
"sysUpTime" : 6500,
"ports" : [ {
"portList" : [ "mgmt-1" ],
"portSpeed" : "100",
"portType" : "mgmt"
}, {
"portList" : [ "1", "2", "3", "4", "5", "6", "7", "8", "9", "10", "11", "12", "13", "14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "22", "23", "24", "25", "26", "27", "28", "29", "30", "31", "32", "33", "34", "35", "36", "37", "38", "39", "40", "41", "42", "43", "44", "45", "46", "47", "48" ],
"portSpeed" : "1000",
"portType" : "access"
}, {
"portList" : [ "49", "50", "51", "52" ],
"portSpeed" : "10000",
"portType" : "uplink"
}, {
"portList" : [ "53", "54" ],
"portSpeed" : "40000",
"portType" : "uplink"
} ],
"ifTable" : [ ],
"license" : {
"effectiveLicense" : "Edge",
"enabledLicense" : "Edge",
"featurePacks" : [ ],
"portCapacityLicense" : ""
}
}
}
2018-07-16 13:40:39,516 DEBUG [com.enterasys.netsight.server.webapps.monitor.ezConfig.MsgDispatcher] CONNECT RESPONSE: ****N-***** : 172.31.226.15 : {
"action" : "ACCEPT",
"standbyTimeout" : 60,
"credentials" : {
"login" : "***",
"password" : "***"
},
"redirect" : null
}
2018-07-16 13:40:39,516 INFO [com.enterasys.netsight.server.webapps.monitor.ezConfig.MsgDispatcher] doConnectPut : ****N-***** : OK
2018-07-16 13:40:39,595 INFO [com.enterasys.netsight.server.webapps.monitor.ezConfig.ZtpPlusDeviceDispatcher] doImageUpgradePut : ****N-*****
2018-07-16 13:40:39,597 DEBUG [com.enterasys.netsight.server.webapps.monitor.ezConfig.MsgDispatcher] UPGRADE REQUEST: ****N-***** : 172.31.226.15 : {
"apPropertyBlock" : {
"bpWiredMacaddr" : "00:04:96:**:**:**",
"ruModel" : "X460G2-48t-10G4",
"ruSerialNumber" : "****N-*****",
"ruSwVersion" : "21.1.3.7"
},
"assets" : [ {
"assetType" : "FIRMWARE",
"assetName" : "xos",
"assetVersion" : "21.1.3.7"
}, {
"assetType" : "XMOD",
"assetName" : "cloud_connector",
"assetVersion" : "1.1.14.29"
} ]
}
2018-07-16 13:40:39,598 DEBUG [com.enterasys.netsight.server.webapps.monitor.ezConfig.ZtpPlusImageUpgrade] AssetName: xos, UpgradeType:Always, isAfter: true(Now:2018-07-16T11:40:39.598Z, Scheduled:1969-12-31T23:00:00Z) : true
2018-07-16 13:40:39,599 DEBUG [com.enterasys.netsight.server.webapps.monitor.ezConfig.ZtpPlusImageUpgrade] AssetName: cloud_connector, UpgradeType:Always, isAfter: true(Now:2018-07-16T11:40:39.599Z, Scheduled:1969-12-31T23:00:00Z) : true
2018-07-16 13:40:39,599 INFO [com.enterasys.netsight.server.webapps.monitor.ezConfig.MsgDispatcher] Do not give other assets to early connector versions
2018-07-16 13:40:39,602 WARN [com.enterasys.netsight.server.webapps.monitor.ezConfig.MsgDispatcher] doImageUpgradePut : {
"action" : "PUT",
"method" : "doImageUpgradePut",
"status" : "Not Acceptable",
"message" : "Connector must be upgraded",
"timestamp" : "07/16/2018 13:40:39"
}