Header Only - DO NOT REMOVE - Extreme Networks

LAG X690 between SFP and UTP


Userlevel 2
Hello i have a Stack between two switch model X690 one of then 10G fiber an other of copper switch. But when i make a lag show the following error. It is possible to make a lag between 10G copper +10 G fibber?

=========================

XXXXXXXXX # show ports 1:48,3:48 configuration no-refresh
Port Configuration
Port Virtual Port Link Auto Speed Duplex Flow Load Media
router State State Neg Cfg Actual Cfg Actual Cntrl Master Pri Red
================================================================================
1:48 VR-Default E R OFF 10000 FULL NONE
3:48 VR-Default E A ON 10000 10000 FULL FULL SYM 3:48 UTP
================================================================================
XXXXXXXX# configure sharing 3:48 add ports 1:48

Error: Member Port 1:48 has Auto Negotiation Off while Master Port has Auto Negotiation On

Configuration failed on backup Node, command execution aborted!

===================================================

11 replies

Userlevel 4
try to enable autonegotiation on 1:48
Userlevel 4
EXOS support mix fiber and UTP port in the same sharing group when the port speed and duplex same.
Userlevel 4
Steven Lin wrote:

EXOS support mix fiber and UTP port in the same sharing group when the port speed and duplex same.

Sorry for provide inaccurate answer, I will try to update below article.
https://gtacknowledge.extremenetworks.com/articles/Q_A/Is-it-possible-to-create-a-LAG-with-a-combina...
The error indicates that one link has auto negotiation on, the other off. Tun on auto negotiation on on both 10Gbit links.
Userlevel 2
Hello i cant change the auto neg in 1:48, Is the first that i have tried ...
======================
********** # configure ports 1:48 auto on speed 10000 duplex full
Error: Auto negotiation is not supported on port 1:48 at 10G speed

Configuration failed on backup Node, command execution aborted!
*********
Also i have a LAG between to 10G UTP ports and works perfect, only fails when i add to the sharing group the 10G fiber port.
Userlevel 4
Elena Madrigal wrote:

Hello i cant change the auto neg in 1:48, Is the first that i have tried ...
======================
********** # configure ports 1:48 auto on speed 10000 duplex full
Error: Auto negotiation is not supported on port 1:48 at 10G speed

Configuration failed on backup Node, command execution aborted!
*********
Also i have a LAG between to 10G UTP ports and works perfect, only fails when i add to the sharing group the 10G fiber port.

Is there any 1G SFP had been installed on the switch?
Userlevel 2
Elena Madrigal wrote:

Hello i cant change the auto neg in 1:48, Is the first that i have tried ...
======================
********** # configure ports 1:48 auto on speed 10000 duplex full
Error: Auto negotiation is not supported on port 1:48 at 10G speed

Configuration failed on backup Node, command execution aborted!
*********
Also i have a LAG between to 10G UTP ports and works perfect, only fails when i add to the sharing group the 10G fiber port.

No steven All sfp are 10Gb . Why ?

Port Configuration
Port Virtual Port Link Auto Speed Duplex Flow Load Media
router State State Neg Cfg Actual Cfg Actual Cntrl Master Pri Red
================================================================================
1:1 VR-Default E R OFF 10000 FULL SF+_SR
1:2 VR-Default E R OFF 10000 FULL SF+_SR
1:3 VR-Default E R OFF 10000 FULL SF+_SR
1:4 VR-Default E R OFF 10000 FULL SF+_SR
1:5 VR-Default E R OFF 10000 FULL SF+_SR
1:6 VR-Default E R OFF 10000 FULL SF+_SR
1:7 VR-Default E R OFF 10000 FULL NONE
1:8 VR-Default E R OFF 10000 FULL SF+_SR
Userlevel 6
No ten gig, 40 gig, or 100 gig interface should have auto negotiation on... Standard is off You should set them both to off not on .. this will allow your lag to complete.
Userlevel 2
EtherMAN wrote:

No ten gig, 40 gig, or 100 gig interface should have auto negotiation on... Standard is off You should set them both to off not on .. this will allow your lag to complete.

Hello i also tried to setup 3:48 to auto OFF but it not supported the following error says:
==============
XXXXXXX # configure ports 3:48 auto off speed 10000 duplex full
Error: Auto negotiation off is not supported on port 3:48 at 10 Gbps speed.
Configuration failed on backup Node, command execution aborted!
* XXXXXX #
Userlevel 2
Anybody know if its possible to make a LAG betweem 10g fiber and 10g copper? or could be a bug.?
Userlevel 2
Elena Madrigal wrote:

Anybody know if its possible to make a LAG betweem 10g fiber and 10g copper? or could be a bug.?

GTAC solution
After looking into this i have found that it is not possible to create a lag with mixed UTP and fiber ports.

Auto-negotiation is mandatory for 10GbBase-T according to the 802.3 standard, while it’s not possible on fiber due to the possible different wavelengths of light and different signal timing in the various types of transceivers.

Unfortunately there is no way around this.
===================================

It not possible by the moment

Reply