Question

High CPU utilization on X450a stack with ERPS

  • 5 July 2019
  • 2 replies
  • 262 views

Hello!

I'm testing ERPS-protected ring between Summit X670G2 and two stacks consisting of two Summit X450a switches. When ERPS is in state "Idle", on Summit X450a stacks high CPU utilization is observed. CPU is highly utilized by mcmgr process. The example output from RPL owner:
code:
* Slot-1 swc1-igo.ki.1 # show erps "ring-SPKI"

Name: ring-SPKI
Operational State: Idle Node Type: RPL Owner, Revertive
Configured State : Enabled

East Ring Port : 1:25 MepId: 0 Remote MepId: 0 Status: Unblocked
West Ring Port : +2:25 MepId: 0 Remote MepId: 0 Status: Blocked

Periodic timer interval: 5000 millisec (Enabled)
Hold-off timer interval: 0 millisec (Enabled)
Guard timer interval : 500 millisec (Enabled)
WTB timer interval : 5500 millisec (Enabled)
WTR timer interval : 300000 millisec (Enabled)

Ring MD Level : ----
CCM Interval East : 1000 millisec
CCM Interval West : 1000 millisec
Notify Topology Change : -------
Subring Mode : Virtual Channel

ERPS Control Vlan: V201-ring-SPKI-Control VID:201
Topology Change Propogation List: None
Topology Change Propogation : Disabled
ERPS Ring's Sub-Ring(s): None
ERPS Ring has following Protected Vlan(s):
ERPS Ring's Protected Vlan(s): Unassigned
Number of Protected Vlans: 1
(+) RPL Protection Port, (^) RPL Neighbor Port
(f) Force Switch Port, (m) Manual Switch Port

* Slot-1 swc1-igo.ki.2 # show cpu-monitoring process mcmgr

CPU Utilization Statistics - Monitored every 5 seconds
-------------------------------------------------------------------------------

Card Process 5 10 30 1 5 30 1 Max Total
secs secs secs min mins mins hour User/System
util util util util util util util util CPU Usage
(%) (%) (%) (%) (%) (%) (%) (%) (secs)
-------------------------------------------------------------------------------

Slot-1 System 26.1 21.5 20.1 21.7 20.6 20.8 22.6 99.9 288.43 644605.73
Slot-2 System 27.4 24.7 25.6 24.3 23.6 22.0 22.7 99.9 0.00 0.00
Slot-1 mcmgr 65.0 71.3 72.8 68.8 70.2 70.0 68.3 90.9 611371.64 1681632.13
Slot-2 mcmgr 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 6.4 38.97 23.40


When ERPS is in state "Protection" or "Pending" then everything looks fine:
code:
* Slot-1 swc1-igo.ki.4 # show erps "ring-SPKI"

Name: ring-SPKI
Operational State: Protection Node Type: RPL Owner, Revertive
Configured State : Enabled

East Ring Port : 1:25 MepId: 0 Remote MepId: 0 Status: Unblocked
West Ring Port : +2:25 MepId: 0 Remote MepId: 0 Status: Blocked

Periodic timer interval: 5000 millisec (Enabled)
Hold-off timer interval: 0 millisec (Enabled)
Guard timer interval : 500 millisec (Enabled)
WTB timer interval : 5500 millisec (Enabled)
WTR timer interval : 300000 millisec (Enabled)

Ring MD Level : ----
CCM Interval East : 1000 millisec
CCM Interval West : 1000 millisec
Notify Topology Change : -------
Subring Mode : Virtual Channel

ERPS Control Vlan: V201-ring-SPKI-Control VID:201
Topology Change Propogation List: None
Topology Change Propogation : Disabled
ERPS Ring's Sub-Ring(s): None
ERPS Ring has following Protected Vlan(s):
Vlan Name VID
mgmt_Backbone 10
Number of Protected Vlans: 1
(+) RPL Protection Port, (^) RPL Neighbor Port
(f) Force Switch Port, (m) Manual Switch Port

* Slot-1 swc1-igo.ki.4 # show cpu-monitoring process mcmgr

CPU Utilization Statistics - Monitored every 5 seconds
-------------------------------------------------------------------------------

Card Process 5 10 30 1 5 30 1 Max Total
secs secs secs min mins mins hour User/System
util util util util util util util util CPU Usage
(%) (%) (%) (%) (%) (%) (%) (%) (secs)
-------------------------------------------------------------------------------

Slot-1 System 2.1 2.5 5.2 19.0 20.4 20.5 22.3 99.9 288.47 644637.90
Slot-2 System 0.2 0.4 6.6 22.8 24.2 22.9 22.7 99.9 0.00 0.00
Slot-1 mcmgr 0.0 0.0 14.5 71.1 70.8 70.2 68.6 90.9 611402.40 1681716.55
Slot-2 mcmgr 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 6.4 38.98 23.40


The configuration is simple. Here is output from all three devices:
RPL Owner:
code:
* Slot-1 swc1-igo.ki.5 # show configuration "erps"
#
# Module erps configuration.
#
enable erps
create erps ring-SPKI
configure erps ring-SPKI add control vlan V201-ring-SPKI-Control
configure erps ring-SPKI ring-port east 1:25
configure erps ring-SPKI ring-port west 2:25
configure erps ring-SPKI protection-port 2:25
enable erps ring-SPKI
configure erps ring-SPKI add protected vlan mgmt_Backbone


East switch:
code:
swc1-gdr.ki.1 # show configuration "erps"
#
# Module erps configuration.
#
enable erps
create erps Ring-SPI
configure erps Ring-SPI add control vlan V201_Ring-SPI
configure erps Ring-SPI ring-port east 15
configure erps Ring-SPI ring-port west 31
enable erps Ring-SPI
configure erps Ring-SPI add protected vlan mgmt_Backbone


West switch:
code:
* Slot-2 sw0-kur.ki.itcons.net.ua.10 # show configuration "erps" 
#
# Module erps configuration.
#
enable erps
create erps ring-SPI
configure erps ring-SPI add control vlan V201_ring-SPI
configure erps ring-SPI ring-port east 1:26
configure erps ring-SPI ring-port west 1:25
enable erps ring-SPI
configure erps ring-SPI add protected vlan mgmt_Backbone


Did anyone have the similar issue? Any help is kindly appreciated! Thanks.

2 replies

Userlevel 4
Hello Alexander,

What is the EXOS version used in your test and please share outputs:
  • top
  • show iproute reser ent
  • show acce usage acl-s port 1
Best Regards,
Nikolay
Kind apologises for noising. It was just misconfiguration of VLANs in the ring. 😐

Reply