How could "configure ospf vlan Vxxx priority 0" strings automatically appear in BD or X8 configuration?


Userlevel 4
Hello, everybody!

I've noticed a strange issue:

Strings like this:

configure ospf vlan V251 priority 0
configure ospf vlan V3000 priority 0

appeared in my BD8806 and X8 confs.

I do not use any dynamic routing protocols and I've never configured ospf here.

Could you please explain this?

There are MLAG, VRRP and inter-vlan routing for all vlans on my switches.

Many thanks in advance,

Ilya

7 replies

Userlevel 6
Hello, Ilya!

When you configure priority by your hands - default priority is 1 (till 255).
Priority 0 mean that the router is the router isnever selected as the designated router or backup designated router.

Thank you!
Userlevel 4
Александр, спасибо!

Но откуда оно само-то появляется? При том, для разных виланов - для каких-то есть, для каких-то - нет. Не могу закономерность понять.
Userlevel 6
Ilya!

I think employee guys can tell you about why on some vlans this appear, on other - not.

But they can't understand russian language to give you an answer )))

Thank you!
Userlevel 2
Hi Ilya,
Execute "show configuration ospf" and check if the vlan has been added to ospf (like mentioned below).

"configure ospf add vlan v251 area x.x.x.x" .

For switches with "Advance Edge" license the default priority for OSPF interface is "0". Once you add any vlan to ospf you can see the CLI what you have mentioned.

configure ospf vlan V251 priority 0

Thanks,
Parthiban.V
Userlevel 4
Parthiban V wrote:

Hi Ilya,
Execute "show configuration ospf" and check if the vlan has been added to ospf (like mentioned below).

"configure ospf add vlan v251 area x.x.x.x" .

For switches with "Advance Edge" license the default priority for OSPF interface is "0". Once you add any vlan to ospf you can see the CLI what you have mentioned.

configure ospf vlan V251 priority 0

Thanks,
Parthiban.V

Hello, Parthiban,

I insist, no one has added any ospf configs. These settings have appeared by itself!
Userlevel 7
I guess you are running advanced edge license. This is a default config for it, as you can't have a different priority in that license. It's common to see it. Did you reboot/upgrade lately?
Userlevel 4
Grosjean, Stephane wrote:

I guess you are running advanced edge license. This is a default config for it, as you can't have a different priority in that license. It's common to see it. Did you reboot/upgrade lately?

Hello,

yes, you are right. A couple of months ago I've upgraded all the chassis to 16.2...

Reply