Header Only - DO NOT REMOVE - Extreme Networks
Question

Ingress and Egress


Userlevel 4
Create Date: Jul 9 2013 2:28PM

Hi everyone, i am new to extreme switches and i am trying to learn how to make two vlan be able to talk to each other.
What i am trying to achive is to get vlan testlab be able to connect to the internet, my gateway is on vlan Office.
A friend told me that i need to make sure that the ingress and the egress ports are tags. I am not sure what ingress and egress is and how to configure it.

Any help is appreciated, thanks.

My Config so far.
* Summit400-48t:52 # show vlan

Name VID Protocol Addr Flags Proto Ports

Default 1 0.0.0.0 /BP -------------- ANY 0/0

MacVlanDiscover 4094 ------------------ -------- ANY 0/0

Mgmt 4093 ------------------ -------- ANY 0/1

office 4092 10.0.0.230 /24 ------f------- ANY 4/16

testlab 4091 10.0.1.2 /24 ------f------- ANY 2/16



Flags: (C) Domain-masterVlan, (c) Domain-memberVlan, (d) DVMRP Enabled

(E) ESRP Slave, (f) IP Forwarding Enabled, (G) GVRP Enabled

(L) Loopback Enabled, (M) ESRP Master, (m) IPmc Forwarding Enabled

(N) GNS Reply Enabled, (o) OSPF Enabled, (p) PIM Enabled

(r) RIP Enabled, (T) Member of STP Domain, (v) VRRP Enabled

(V) VPLS/TLS Enabled, (Z) Translation-Vlan, (z) Member-Vlan

/BP: Waiting for bootp reply.



Total number of Vlan(s) : 5





* Summit400-48t:55 # show iproute



Ori Destination Gateway Mtr Flags VLAN Duration

*d 10.0.0.0/24 10.0.0.230 1 U------u--- office 0d:1h:20m:32s

d 10.0.1.0/24 10.0.1.2 1 -------u--- testlab 0d:1h:05m:22s

*d 127.0.0.1/8 127.0.0.1 0 U-H----um-- Default 0d:1h:25m:08s

*s Default Route 10.0.0.231 1 UG---S-um-- office 0d:0h:00m:07s



Origin(OR): (b) BlackHole, (bo) BOOTP, (ct) CBT, (d) Direct, (df) DownIF

(dv) DVMRP, (h) Hardcoded, (i) ICMP, (mo) MOSPF, (o) OSPF

(o1) OSPFExt1, (o2) OSPFExt2, (oa) OSPFIntra, (oe) OSPFAsExt

(or) OSPFInter, (pd) PIM-DM, (ps) PIM-SM, (r) RIP, (ra) RtAdvrt

(s) Static, (*) Preferred route



Flags: (B) BlackHole, (D) Dynamic, (G) Gateway, (H) Host Route

(m) Multicast, (R) Modified, (S) Static, (u) Unicast, (U) Up



Mask distribution:

1 default routes 1 routes at length 8

2 routes at length 24



Route origin distribution:

3 routes from Direct 1 routes from Static



Total number of routes = 4.

(from William_Martinez)

8 replies

Userlevel 4
Create Date: Jul 9 2013 2:40PM

Hi

Ingress and Egress just means inbound/outbound

However, tagging isn't the issue here - I suspect that the issue is that you have not enabled ip forwarding, which is necessary to route between VLANs and for VLANs to use default routes that exist on another VLAN.

To enable IP forwarding, just do:

enable ipforwarding vlan x (Where x is the VLAN name)

eg:

enable ipforwarding vlan office
enable ipforwarding vlan testlab
(from networkguy)
Userlevel 4
Create Date: Jul 9 2013 2:58PM

Thanks for the fast reply. I do have ipforwarding enable in both vlans. If you see below, the f after the ip address of the vlan shows that it is enable.

* Summit400-48t:52 # show vlan

Name VID Protocol Addr Flags Proto Ports

Default 1 0.0.0.0 /BP -------------- ANY 0/0

MacVlanDiscover 4094 ------------------ -------- ANY 0/0

Mgmt 4093 ------------------ -------- ANY 0/1

office 4092 10.0.0.230 /24 ------f------- ANY 4/16

testlab 4091 10.0.1.2 /24 ------f------- ANY 0/16



Flags: (C) Domain-masterVlan, (c) Domain-memberVlan, (d) DVMRP Enabled

(E) ESRP Slave, (f) IP Forwarding Enabled, (G) GVRP Enabled

(L) Loopback Enabled, (M) ESRP Master, (m) IPmc Forwarding Enabled

(N) GNS Reply Enabled, (o) OSPF Enabled, (p) PIM Enabled

(r) RIP Enabled, (T) Member of STP Domain, (v) VRRP Enabled

(V) VPLS/TLS Enabled, (Z) Translation-Vlan, (z) Member-Vlan

/BP: Waiting for bootp reply.



Total number of Vlan(s) : 5

(from William_Martinez)
Userlevel 4
Create Date: Jul 9 2013 3:20PM

Ah, my mistake, i totally missed that!

Are clients in the testlab vlan configured to use 10.0.1.2 as their default gateway?

Also i see that the IP Interface on the Testlab vlan does not have the up (U) flag

Do you have devices on this VLAN?

I see there are 2 ports active in the VLAN in your first message, but not the updated show vlan output, but do you have end stations in there at the moment? You need a device active on the VLAN for the interface to become active (or to tag the VLAN on another active port in a different VLAN, though dont do this for anything other than a quick test) (from networkguy)
Userlevel 4
Create Date: Jul 9 2013 4:22PM

I have a Lab server at this moment active on the vlan testlab. The server is running AD and DHCP. Its config is:

IP: 10.0.1.1
Mask: 255.255.255.0
DG: 10.0.1.2
DNS: 127.0.0.1

* Summit400-48t:69 # show vlan
Name VID Protocol Addr Flags Proto Ports
Default 1 0.0.0.0 /BP -------------- ANY 0/0
MacVlanDiscover 4094 ------------------ -------- ANY 0/0
Mgmt 4093 ------------------ -------- ANY 0/1
office 4092 10.0.0.230 /24 ------f------- ANY 2/16
testlab 4091 10.0.1.2 /24 ------f------- ANY 1/16

Flags: (C) Domain-masterVlan, (c) Domain-memberVlan, (d) DVMRP Enabled
(E) ESRP Slave, (f) IP Forwarding Enabled, (G) GVRP Enabled
(L) Loopback Enabled, (M) ESRP Master, (m) IPmc Forwarding Enabled
(N) GNS Reply Enabled, (o) OSPF Enabled, (p) PIM Enabled
(r) RIP Enabled, (T) Member of STP Domain, (v) VRRP Enabled
(V) VPLS/TLS Enabled, (Z) Translation-Vlan, (z) Member-Vlan
/BP: Waiting for bootp reply.

Total number of Vlan(s) : 5

(from William_Martinez)
Userlevel 4
Create Date: Jul 9 2013 4:55PM

I got my server in VLAN testlab to ping VLAN Office!! But i still need to find a way to access the internet. VLAN Office has the Gateway at IP 10.0.0.254. What do i need to do to make testab have access to the gateway to grant me internet access?
(from William_Martinez)
Userlevel 4
Create Date: Jul 9 2013 5:15PM

Hi,

1) Can you ping IP 10.0.0.230 from testlab vlan?
2) If (1) is yes, has your gateway (10.0.0.254) knowledge about 10.0.1.0/24 network? (where to send packets)

--
Jarek (from Jaroslaw_Kasjaniuk)
Userlevel 4
Create Date: Jul 9 2013 8:01PM

Yes i can ping 10.0.0.230 and no my router doesn't have knowledge of network 10.0.1.0/24. I will give that a try, this probably will solve all my problems.

Thanks Jarek (from William_Martinez)
Userlevel 4
Create Date: Sep 27 2013 10:14AM

hi anyoneGive a example ,how to make rate limit on port 2 for inbound and outbound in "summit200 switch model number 15040". (from mansoor)

Reply