Need help understand what to do, my Core switch is spamming "Warning" recieved IGMPV1 query on Vlan ***?


Hi my Core switch recently started to display IGMPv1 warning messages and I have no idea on how to troubleshoot it. What I did do was conduct a nslookup on each IP that was populating on the IGMPv1 warning and they were coming from other IDF stacks. When I logged in into each IDF stacks, I did not see similar warnings, anyone have any idea?

7 replies

Hello Arison. Please paste a copy of the output from the console. If you could reboot the switch and paste the full output from startup, that might be useful.
Brian Mankin wrote:

Hello Arison. Please paste a copy of the output from the console. If you could reboot the switch and paste the full output from startup, that might be useful.

I would like to but I have to wait for the weekend because this switch managers several k-12 sites. But I can grab that information for you. Would you like a show log command? or show tech?
Userlevel 4
Hi Arison,

Is this the message your are receiving?

Warning: received IGMPv1 query on vlan *** configured for IGMPv2 from x.x.x.x

See Knowledge Article:
Warning: received IGMPv3 query on vlan vlanx configured for IGMPv2 from x.x.x.x logs

Although this article mentions IGMPv3 and v2, I believe it is the same behavior.
Dorian Perry wrote:

Hi Arison,

Is this the message your are receiving?

Warning: received IGMPv1 query on vlan *** configured for IGMPv2 from x.x.x.x

See Knowledge Article:
Warning: received IGMPv3 query on vlan vlanx configured for IGMPv2 from x.x.x.x logs

Although this article mentions IGMPv3 and v2, I believe it is the same behavior.

Those are the exact messages I'm receiving and they're coming from the same brand of switches that I've always had. I'll look into that article to see what I can find. 
Dorian Perry wrote:

Hi Arison,

Is this the message your are receiving?

Warning: received IGMPv1 query on vlan *** configured for IGMPv2 from x.x.x.x

See Knowledge Article:
Warning: received IGMPv3 query on vlan vlanx configured for IGMPv2 from x.x.x.x logs

Although this article mentions IGMPv3 and v2, I believe it is the same behavior.

I reviewed it but it doesn't explain on how to resolve these messages.
Userlevel 4
Dorian Perry wrote:

Hi Arison,

Is this the message your are receiving?

Warning: received IGMPv1 query on vlan *** configured for IGMPv2 from x.x.x.x

See Knowledge Article:
Warning: received IGMPv3 query on vlan vlanx configured for IGMPv2 from x.x.x.x logs

Although this article mentions IGMPv3 and v2, I believe it is the same behavior.

The article offers two options:

1. Enable [IGMPv1] on the VLAN.

Command: enable igmp vlan IGMPv1
http://documentation.extremenetworks.com/exos_commands/EXOS_All/EXOS_Commands_All/r_enable-igmp.shtm...

or

2. Disable [IGMPv1] on the devices that are sending the packets.
Userlevel 3
Devices in your network like to join a multicast conversation. They query for it.
Probably, your router recognizes these queries but can not handle it.

Except a different configuration, in default your switches don't care about multicast queries. Because it's a Layer-3 communication. So switches will not log these kind of messages.

Reply