Header Only - DO NOT REMOVE - Extreme Networks

Not able to ping hosts in the VLAN


The VLAN name is WCG_UPLINK-OAM

Here are the output

SRBHPP-EOAMSW-01.3 # show vlan WCG_UPLINK-OAMVLAN
Interface with name WCG_UPLINK-OAM created by user
Admin State: Enabled Tagging: 802.1Q Tag 116
Description: None
Virtual router: OM_CN
IPv4 Forwarding: Enabled
IPv4 MC Forwarding: Disabled
Primary IP: 172.18.175.138/29
IPv6 Forwarding: Disabled
IPv6 MC Forwarding: Disabled
IPv6: None
STPD: None
Protocol: Match all unfiltered protocols
Loopback: Disabled
NetLogin: Disabled
OpenFlow: Disabled
QosProfile: None configured
Egress Rate Limit Designated Port: None configured
Flood Rate Limit QosProfile: None configured
Ports: 1. (Number of active ports=1)
Untag: *6
Flags: (*) Active, (!) Disabled, (g) Load Sharing port
(b) Port blocked on the vlan, (m) Mac-Based port
(a) Egress traffic allowed for NetLogin
(u) Egress traffic unallowed for NetLogin
(t) Translate VLAN tag for Private-VLAN
(s) Private-VLAN System Port, (L) Loopback port
(e) Private-VLAN End Point Port
(x) VMAN Tag Translated port
(G) Multi-switch LAG Group port
(H) Dynamically added by MVRP
(U) Dynamically added uplink port
(V) Dynamically added by VM Tracking

SRBHPP-EOAMSW-01.4 # show iparp WCG_UPLINK-OAM
VR Destination Mac Age Static VLAN VID Port

Dynamic Entries : 0 Static Entries : 0
Pending Entries : 0
In Request : 104 In Response : 0
Out Request : 268 Out Response : 0
Failed Requests : 44
Proxy Answered : 0
Rx Error : 0 Dup IP Addr : 172.18.175.162
Rejected Count : Rejected IP :
Rejected Port : Rejected I/F :

Max ARP entries : 8192 Max ARP pending entries : 256
ARP address check: Enabled ARP refresh : Enabled
Timeout : 20 minutes ARP Sender-Mac Learning : Disabled
Locktime : 1000 milliseconds
Retransmit Time : 1000 milliseconds
Reachable Time : 900000 milliseconds (Auto)
Fast Convergence : Off

SRBHPP-EOAMSW-01.5 #

SRBHPP-EOAMSW-01.5 # show port 6 no-refresh Port Summary
Port Display VLAN Name Port Link Speed Duplex
# String (or # VLANs) State State Actual Actual
==================================================================
6 WCG_UPLINK-OAM E A 1000 FULL
==================================================================
Port State: D-Disabled, E-Enabled
Link State: A-Active, R-Ready, NP-Port not present, L-Loopback,
D-ELSM enabled but not up
d-Ethernet OAM enabled but not up
SRBHPP-EOAMSW-01.6 #

Not able to ping hosts in this VLAN.

Can anyone please post a possible solution.

12 replies

Userlevel 6
This is a /29 subnet, so it starts at 172.18.175.137 and ends at 172.18.175.143. Is the host you are trying to ping in that range ?
Is your destination host able to use tagged frames (only port in this vlan is port 6 tagged).
Yes , the destination host is in this range.Is it necessary to tag this VLAN as this is the only vlan present in this port ?
Userlevel 6
No, you can add it untagged.so a normal PC can be attached to the port.
Userlevel 6
Hi Kalyan,
Just for the clarification, are you trying to ping a host connected in port 6 from the switch in the same subnet range and it is failing?

if so, please try disabling the firewall in PC and check.
So is there any solution ?
No its a server and there is no firewall
Userlevel 6
Try adding the port untagged to the vlan.
configure vlan WCG_UPLINK-OAMVLAN add port 6 untagged
Userlevel 6
- Are there any access-list active on the port 6? Can you check with the command, show access-list? - Also, please ensure if the NIC on the server is configured with tag or without tag.
- What happens if you initiate the ping to the switch VLAN IP from the server?
Userlevel 6
Can you please show the ping results from the switch? Is it just not responding or are you getting an error like can't reach subnet? Sometimes you need to add the VR that you are pining from. Can you ping from the server to the switch? Thanks P
Userlevel 6
Paul is right I think. 🙂
Missed the VR configuration for the VLAN. The VLAN is a part of the VR OM_CN.

SRBHPP-EOAMSW-01.3 # show vlan WCG_UPLINK-OAMVLAN
Interface with name WCG_UPLINK-OAM created by user
Admin State: Enabled Tagging: 802.1Q Tag 116
Description: None
Virtual router: OM_CN

Just try to ping with the command,

ping vr OM_CN and let us know the results.
* SRBHPP-EOAMSW-01.42 # ping vr "OM_CN" 172.18.175.140
Ping(ICMP) 172.18.175.140: 4 packets, 8 data bytes, interval 1 second(s).

--- 172.18.175.140 ping statistics ---
4 packets transmitted, 0 packets received, 100% loss
round-trip min/avg/max = 0/0/0 ms
Userlevel 6
Does show fdb WCG_UPLINK-OAMVLAN show any fdb learned ?
show port 6 statistics show any packets received/transmitted ?
Any errors on the port (show port 6 rxerrors)

Reply