Question

Troubles with vlan 1 between extreme and cisco

  • 31 March 2021
  • 7 replies
  • 54 views

Hello everyone.
I on my Cisco Nexus 3064 and Extreme x650-24x configured 6 * 10G ports etherchannel. Then I built trunk on cisco and added tagged vlans on extreme. Everything is ok despite of vlan 1. I can't get traffic in vlan 1 although there are mac addresses in this vlan.
Who has any ideas?
Thank you.

Cisco config:
 

cisco# sh running-config interface port-channel 50
interface port-channel50
speed auto
priority-flow-control mode off
lacp graceful-convergence
no lacp suspend-individual
lacp min-links 1
lacp max-bundle 32
no port-channel port load-defer
lacp fast-select-hot-standby
no switchport block unicast
no switchport block multicast
no hardware multicast hw-hash
no hardware vethernet mac filtering per-vlan
switchport
switchport mode trunk
no switchport monitor
no switchport dot1q ethertype
no switchport priority extend
switchport trunk allowed vlan 1,11,111
spanning-tree port-priority 0
spanning-tree cost auto
spanning-tree link-type auto
spanning-tree port type normal
no spanning-tree bpduguard
no spanning-tree bpdufilter
logging event port link-status default
logging event port trunk-status default
duplex full
flowcontrol receive off
flowcontrol send off
no negotiate auto
mtu 1500
delay 1
snmp trap link-status
bandwidth 60000000
no bandwidth inherit
storm-control broadcast level 100.00
storm-control multicast level 100.00
storm-control unicast level 100.00
no storm-control action
no shutdown lan
load-interval counter 1 30
load-interval counter 2 300
no load-interval counter 3
medium broadcast
no shutdown

 


7 replies

Userlevel 6
Badge +1

Hi popeye,

 

Usually the VLAN 1 should be untagged.

Is that the case on the EXOS?

Mig

Userlevel 4
Badge

afaik “switchport mode trunk” on cisco means ALL vlans tagged

If you add VLANs as tagged on a port at EXOS switches VLAN1 still is untagged.

You can set vlan 1 as native vlan on cisco side OR remove it on EXOS and add it as tagged again.

On extreme all of the vlans is tagged.

On cisco at this trunk vlan 1 is native.

But, when I tried change the native vlan on cisco on this trunk my portchannel became down (all of the 6 10G ports)

 
 
Userlevel 4
Badge

ok, then you should share the config of both sides. Otherwise it’s difficult to find the reason

When the ports go down, it sounds a bit like a stp issue

ok, then you should share the config of both sides. Otherwise it’s difficult to find the reason

On extreme I configured only vlans and sharing:

enable sharing 41 grouping 41-46 algorithm address-based custom lacp

configure vlan "Default" add ports 41 tagged
 
Userlevel 4
Badge

then you should check spanning tree behavior on both sides.

then you should check spanning tree behavior on both sides.

Thank you. I’ll check it.

Reply