Header Only - DO NOT REMOVE - Extreme Networks

Restart Services in absence of controller


AP continue showing the network in absence of controller but wireless stations are not getting IP address from DHCP server.

Can anyone suggest the best practice for same as we are doing POC for one of the hotel chain and they want to test, if the links goes down between DC and hotel the AP should function normal.

13 replies

Well it depends on your topology and how you are doing change of auth.... Are you switching VLANS or are you applying different roles to guests? Anyway, I wonder if DHCP is coming through the control tunnel because of your config, or you need to change VLANs and the tunnel is down so I don't think that can happen. I am also assuming you are bridging at the AP and have the option set to continue servicing clients in absence of controller...

Oh, that also doesn't mean allow new authenticated sessions. Maybe if it's an open network with no auth or redirects, but if there are any authentication attempts, I could see newly connecting clients failing to gain connectivity / IP address etc.. I could be crazy as it is past my bedtime.
Hi Jeremy,

thanks for reply.

actually for POC purpose we are keeping all in same VLAN (controller,AP and Guest station)
It is open network. Topology is bridge at AP with non-auth role. DHCP service is running on guest management server, there is no DHCP running on controller only i have add controller IP in search list of all AP and

when controller is connected that time everything is working fine. as soon as unplug AP LED light start blinking and station get disconnected and keep on trying for IP.
Do you have the AP set to stay online at loss of controller?
yes i have enable below features on all APS

- Maintain client sessions in event of poll failure
- Restart service in the absence of controller
Hmm. Weird. What version of code?
i think 9.15 even i m thinking to upgrading the code
Yes. The latest version of 9.21 is good. Also ssh to the AP with username admin password new2day. Run this command. tail -f /tmp/log/ap.log Then reboot the controller. This will show you what the AP is doing from its perspective and might help.
Can u suggest the best practices for such kind of requirement.
Hi Jeremy,

i was able to fix this issue. but in other way, by configuring Site and it is working fine...

still i m waiting for solution so if when the project is awarded we should be able to do it without site configuration.

if you find any solution please let me know.
Userlevel 7
Please reference: https://gtacknowledge.extremenetworks.com/articles/How_To/How-to-Maintain-Wireless-Services-upon-an-...
Hi,

Just to update on this, I was trying this for another client and could not get it working until I enabled sites too as suggested by Sachu.

The client is running version 08.31.02 and are not in a position to update the controller as yet. Is it possible someone from GTAC could test this and update?

The clients already connected are maintaining the session but no other new connections are allowed.

Thanks
Userlevel 7
Kunal Waghela wrote:

Hi,

Just to update on this, I was trying this for another client and could not get it working until I enabled sites too as suggested by Sachu.

The client is running version 08.31.02 and are not in a position to update the controller as yet. Is it possible someone from GTAC could test this and update?

The clients already connected are maintaining the session but no other new connections are allowed.

Thanks

Are the clients trying to authenticate or is this an open service? If you look at the Knowledge Article above which part of the matrix does your non-working design fall into?
Kunal Waghela wrote:

Hi,

Just to update on this, I was trying this for another client and could not get it working until I enabled sites too as suggested by Sachu.

The client is running version 08.31.02 and are not in a position to update the controller as yet. Is it possible someone from GTAC could test this and update?

The clients already connected are maintaining the session but no other new connections are allowed.

Thanks

They are authenticating using WPA-PSK using AES. The design falls into the top line, we are also b@ap. I will give this a try with open service to see if it makes any difference. Thanks

Reply