Header Only - DO NOT REMOVE - Extreme Networks

untagged vlan configuration on securestack b2


Hello Extreme Forum,

I want to create 2 untagged VLANs on an SecureStack B2.
The ports 1-32 + 47-48 should be used by the office net.
In this case I use VLAN 1.
Everything works fine, I can connect to the other stations.
Ports 33-46 should be used in as GuestWiFi (VLAN 2).
When I connect 2 or more devices in the ports 33-46, no communication is possible.
I can't ping or connect.

VLAN 1 and VLAN 2 should be separated as untagged ports.
There is no need to communicat between both VLANs.

Here one more what is the configuration:

Static List:
1 Default Enabled
2 GuestWIFI Enabled

VLAN Static Table
1 Default
Egress ge.1.1-32, ge.1.47-48
Forbidden Egress
Untagged ge.1.1-32, ge.1.47-48
2 GuestWIFI
Egress ge.1.33-46
Forbidden Egress
Untagged ge.1.33-46

Where do I have the mistake?

thanks Martin

5 replies

Userlevel 7
plaese provide a screeshot of the output for "show vlan portinfo"
Hello Ronald,

Port VLAN Ingress Egress
Filter Vlan
-----------------------------------------------------------------
ge.1.1 1 N untagged: 1
ge.1.2 1 N untagged: 1
ge.1.3 1 N untagged: 1
ge.1.4 1 N untagged: 1
ge.1.5 1 N untagged: 1
ge.1.6 1 N untagged: 1
ge.1.7 1 N untagged: 1
ge.1.8 1 N untagged: 1
ge.1.9 1 N untagged: 1
ge.1.10 1 N untagged: 1
ge.1.11 1 N untagged: 1
ge.1.12 1 N untagged: 1
ge.1.13 1 N untagged: 1
ge.1.14 1 N untagged: 1
ge.1.15 1 N untagged: 1
ge.1.16 1 N untagged: 1
ge.1.17 1 N untagged: 1
ge.1.18 1 N untagged: 1
ge.1.19 1 N untagged: 1
ge.1.20 1 N untagged: 1
ge.1.21 1 N untagged: 1
ge.1.22 1 N untagged: 1
ge.1.23 1 N untagged: 1
ge.1.24 1 N untagged: 1
ge.1.25 1 N untagged: 1
ge.1.26 1 N untagged: 1
ge.1.27 1 N untagged: 1
ge.1.28 1 N untagged: 1
ge.1.29 1 N untagged: 1
ge.1.30 1 N untagged: 1
ge.1.31 1 N untagged: 1
ge.1.32 1 N untagged: 1
ge.1.33 1 N untagged: 2
ge.1.34 1 N untagged: 2
ge.1.35 1 N untagged: 2
ge.1.36 1 N untagged: 2
ge.1.37 1 N untagged: 2
ge.1.38 1 N untagged: 2
ge.1.39 1 N untagged: 2
ge.1.40 1 N untagged: 2
ge.1.41 1 N untagged: 2
ge.1.42 1 N untagged: 2
ge.1.43 1 N untagged: 2
ge.1.44 1 N untagged: 2
ge.1.45 1 N untagged: 2
ge.1.46 1 N untagged: 2
ge.1.47 1 N untagged: 1
ge.1.48 1 N untagged: 1
lag.0.1 1 N
lag.0.2 1 N
lag.0.3 1 N
lag.0.4 1 N
lag.0.5 1 N
lag.0.6 1 N

I've tried to configure the VLANs with the Web-Interface.

thx. Martin
Userlevel 7
Let's start with the obvious.... that's not a screenshot 🙂

The second thing is that ge.1.33-46 should show VLAN #2 in the VLAN column.

Conclusion: wrong configuration

Solution:
# set port vlan ge.1.33-46 2 modify-egress
# save config

-Ron
Hey Ron,

thanks ... this was the solution.
Next time I'll not waste time with the web-interface.

Martin
Userlevel 4
Web interface is fine but you have to set both the VLAN egress and the port vlan.

Reply